0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een platenspeler ?


5. Arm

 

Over de arm valt heel veel te vertellen. De arm van een platenspeler is een precisie-instrument. Hij moet opgebouwd zijn met een niet-resonerend materiaal, voldoende stijfheid bezitten, hij mag de beweging van de naald en naalddrager niet hinderen en moet met een minimum aan frictie bewegen, zowel lateraal als vertikaal.

 

De arm is eigenlijk een buis met aan de ene zijde het element en aan de andere zijde een tegengewicht om de neerwaartse kracht van het element teniet te doen. Deze buis is gemonteerd op een lager waardoor vertikale en laterale (horizontale) bewegingen mogelijk zijn.

 

De buis van de arm is bijna altijd gemaakt van aluminium. Deze buis is licht en zeer stijf.

 

Element platenspeler Platendraaiers arm - Frans Van Eeckhout - werking en verkoop platendraaiers

 

Door de arm loopt de bedrading van het element naar de versterker. Aan de achterzijde van de buis zien we een verstelbaar tegengewicht hangen.

 

Contragewicht platenspeler platendraaiers

 

Aan een arm zijn een aantal afstellingen realiseerbaar. Ten eerste de naaldkracht. Dat is de druk waarmee de diamant in de groef perst. Die druk ligt ergens tussen de 1 en 2,5 gram. De druk is instelbaar door het tegengewicht te verschuiven.

Dan is er de dwarsdrukcompensatie. Door de haakse opstelling van de arm wordt ervoor gezorgd dat bij een draaiende plaat een kracht ontstaat die de arm in de richting van het centrum zal willen duwen. Die kracht noemt men de dwarsdrukkracht of skating-kracht. Deze kracht hangt af van zowel de naalddruk als de massa van de arm. Om die druk te compenseren moet de arm de andere kant teruggetrokken worden. En dat kan door een tegengewichtje of een veermechanisme aan de zijkant van de arm-ophanging.

 

Anti-skating dwarsdrukkrachtcompensatie platendraaiers

 

Bij de gravure van de plaat, zal de snijbeitel in een RECHTE lijn van buiten naar binnen bewegen. De arm van een platenspeler beweegt echter in een BOOGVORM. Vandaar dat dat resulteert in "tracking"-fouten. Hoe langer de amr is, hoe beter de originele tracking gevolgd wordt.

 

Platendraaiers trackingfouten platenspelers

 

Om de trackingfout zo laag mogelijk te houden, wordt de celdrager (kop van de arm) gebogen opgesteld tegenover de arm-as. Op die manier kan de armlengte binnen de perken gehouden worden terwijl de cel toch men of meer tangentieel wordt opgesteld.

 

Platendraaiers tangentiële opstelling arm

 

De tangentiële opstelling van de celdrager of kop helpt de naald om zo nauwkeurig mogelijk de weg van de beitel bij de gravure te benaderen.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "Hoe werkt een platenspeler ":

  1. Inleiding
  2. Chassis
  3. Plateau
  4. Motor
  5. Arm
  6. Element