0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

XLR-kabel

 

De XLR 3-pin connector is DE connectornorm in de professionele wereld. Maar je zult deze connector ook enorm veel tegenkomen als aansluiting voor de boksen op een eindversterker of als microfoonaansluiting op een mengpaneel. Hij wordt soms ook CANNON genoemd, genoemd naar de firma die deze connector oorspronkelijk op de markt bracht.

 

XLR staat voor: X-ternal, Live, Return. En daarmee is meteen de correcte aansluiting genoemd:

 

•  X = pin 1 = afscherming

•  L = pin 2 = live of +

•  R = pin 3 = return of -

 

Let op: de Amerikanen passen dit anders toe en draaien pin 2 en 3 om! 't Is maar dat je het weet dat zoiets bestaat.

XLR connector verkoop maken van XLR-kabel cannon luidsprekerkabel luidsprekerskabels

XLR connector maken van XLR-kabels kabelconnector trekontlasting ankergeluf connectorschroef vergrendeling luidsprekerkabel microfoonkabels

 

Naast het feit dat XLR-connectoren zeer stevig zijn, beiden zo vooral het voordeel dat de 3 pinnen gelijktijdig in de stekker geschoven worden. Meer nog, bij de vrouwelijke XLR-connector staat de receptor iets naar voren geschoven zodat de afscherming eerst contact maakt vooral beide signaalgeleiders contact maken. Bij jackfiches is dit niet het geval. Daar zal bij het insteken de positieve geleider eerst contact maken met de massa van de vrouwelijke jack. Dit kan statische ontladingen, gepaard met stoorgeluiden tot gevolg hebben. Bij XLR-connectoren wordt elke mogelijke statische lading eerst afgeleid.

De grote diameter van de stekker maakt het mogelijk om dikke, sterk isolerende microfoonkabels en zelfs luidsprekerkabels te maken. Microfoonkabels zijn liefst symmetrisch omdat deze kabels behoorlijk lang kunnen zijn en dus gemakkelijk stoorsignalen kunnen oppikken. Luidsprekers hoeven niet symmetrisch te zijn. De verbinding tussen eindversterker en luidspreker is laagohmig en het vermogen dat door de kabel gevoerd wordt is zo hoog dat externe storingen slechts weinig vat hebben op dergelijke verbindingen. Let wel: de grote stroomdoorgang in luidsprekerkabels maakt hen wel zeer gevoelig voor inductie. De stroomverandering in de kabel kan dus gemakkelijk tegengewerkt worden indien de luidsprekerkabel opgedraaid of opgewikkeld is. Nooit doen dus!

 

Ten slotte vermeld ik dat een XLR-fiche vergrendeld kan worden, zodat het "toevallig" loskomen van de fiche vermeden wordt.