0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Afkortingen op een autoradio

 

De FM-autoradio is de laatste jaren slimmer en slimmer geworden. Hij kent de naam van het radiostation en het soort programma. Hij toont je de juiste tijd en de datum. Hij kiest de sterkste zender, geeft extra info en plukt ondertussen verkeersinformatie ergens vandaan. En toch heb je de indruk dat je radio af en toe niet luistert, dat hij soms wat eigenzinnig is. Het is meestal een kwestie van een knopje... In dit artikel geven we je wat uitleg over de RDS-functie, de PS-functie, de AF-functie en alle andere vreemde afkortingen die op je toestel staan.

Autoradio Panasonic

CT = Clock Time

 

Altijd de juiste tijd: zomertijd, wintertijd, andere tijdzones binnen Europa zijn geen probleem meer.

 

PS = Program Service

 

PS toont de naam van het radiostation waar je op dat moment naar luistert.

 

AF = Alternatieve Frequenties

 

AF doet je autoradio alle frequenties van een radiostation onthouden. Hierdoor schakelt je radio van de ene naar de andere frequentie indien nodig.

 

RDS = Radio Data System

 

RDS stuurt onhoorbare digitale gegevens mee met de gewone FM-signalen. Je hoort ze niet, maar ze zijn er wel en zorgen ervoor dat radio luisteren makkelijker wordt. Bijvoorbeeld: het juiste programma zoeken (PS) en alternatieve frequenties (AF).

 

REG = Regional

 

Maar: ik wil het nieuws en verkeersinformatie uit mijn provincie horen ! Soms is het beter dat een autoradio niet de sterkste frequentie kiest. Bijvoorbeeld voor een Radio 2-luisteraar die in zijn eigen provincie rond rijdt en geen behoefte heeft aan het nieuws en verkeersinformatie uit een naburige provincie. De makers van het RDS-systeem hebben hiervoor een oplossing bedacht. Die heet Regional on/off. Hiervoor zit er een code in het uitzendsignaal en een code aan het toestel. De code is de zogenaamde programma-identificatie (PI). Tijdens de uitzendingen van Radio 2 voor heel Vlaanderen is deze code voor alle zenders gelijk zoals ook de naam gelijk is. Tijdens regionale programma's of nieuwsmomenten is de code voor elke provincie anders. Maar door de samenstelling van die PI-code weet de autoradio dat al die regionale zendfrequenties toch één radiostation vormen. De luisteraar kan kiezen, als hij heel Vlaanderen door wil, kiest hij ervoor om de Radio 2-frequenties als één familie te zien. Als hij in de provincie wil luisteren, zijn het het best aparte delen. Hier moet je dan wel wat voor doen! Dit heet dus in RDS-taal: Regional on/off. En hier komt dat kat op de koord: dat werkt in alle autoradio's anders. Sommige hebben een knopje REG dat je aan of uit kan zetten. Bij andere autoradio's heeft deze knop een andere naam of moet je ergens in een menu deze functie gaan zoeken. Eens je het weet, lijkt je autoradio nog slimmer.

 

PTY = Program Type-functie

 

PTY vertelt welk programma-genre uitgezonden wordt. Sommige radio's kan je laten zoeken naar je favoriete genre.

 

TMC = Traffic Message Channel

 

In RDS worden ook verkeersboodschappen in gecodeerde vorm uitgezonden. Er zijn toestellen beschikbaar die deze informatie omzetten naar een tekst op een schermpje of zelfs omzetten naar gesproken boodschappen. Nog een stap verder gaan sommige navigatietoestellen hiermee rekening houden bij het bepalen van de best te volgen route.

 

TP (Traffic Program) = TA (Traffic Announcement) = EON (Enhanced Other Networks)

 

Je luistert naar een cassette of CD, je autoradio staat in waaktoestand en toch hoor je met deze functie de verkeersberichten, die van een VRT-station komen (op dit moment is dit Radio 1). Maar misschien heb je genoeg aan de verkeersinfo die het radiostation van je keuze toch al uitzendt. In dat geval zet je best het TA-knopje af.

 

Waar uw autoradio kopen?

 

Bij Frans Van Eeckhout - Stereo House natuurlijk!

U vindt ons in de Iepersestraat 13 - 8800 Roeselare - 051/221891 - info@stereohouse.be