0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een platenspeler ?


4. Motor

 

De aandrijving van de draaitafel of het plateau van de platenspeler gebeurt met een motor. Daar zijn verschillende types in te onderscheiden.

 

Ten eerste zijn er de motoren die werken op 220 Volt wisselspanning. Het toerental van deze motoren is afhankelijk van de frequentie van het lichtnet. Normaal gezien is deze 50 Hz. Er bestaan ook motoren die op een lagere wisselspanning werken. Een elektronische schakeling zet de 220 V dan om. Het voordeel is dat de snelheid van de motor dan kan geregeld worden.

Ten tweede is er de gelijkstroommotor. Ook hier zorgt een elektronische schakeling voor de juiste spanning en toerental.

Dan bestaat er ten slotte ook de direct drive motor die al in het vorig hoofdstuk besproken werd. Deze bestaat uit een vaste spoel en bewegende magneten. Door het opwekken van een magnetisch veld in de wikkelingen van de spoel zal de motor gaan draaien.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "Hoe werkt een platenspeler ":

  1. Inleiding
  2. Chassis
  3. Plateau
  4. Motor
  5. Arm
  6. Element