0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Super Audio CD (SA-CD)

 

Toen ongeveer twintig jaar geleden de cd zijn intrede deed, betekende dit een ware revolutie voor het audiowereldje. Momenteel is een nieuw formaat langzaam aan het doorbreken: de Super Audio CD. Dit formaat is als opvolger van de gewone audio cd ontwikkeld door Sony en Philips. Naast een betere geluidskwaliteit kan het geluid ook afgespeeld worden via meerdere kanalen. Bovendien is voorzien in een kopieerbeveiliging: platenmaatschappijen vinden dit uiteraard zeer interessant omdat daardoor het kopiëren een stuk moeizamer zal verlopen. Ook liedjesteksten, commentaar en andere extra's kunnen een plaatsje krijgen op de SACD.

Het SACD-logo SACD super audio cd superaudio cd-speler marantz verkoop dealer roeselare werking

 

Hoe werkt het?


SACD maakt gebruik van een nieuwe vorm van audiocodering, namelijk Direct Stream Digital. Huidige cd's en DVD-A maken nog gebruik van de PCM-codering die de amplitude van de geluidsgolf opslaat en allerlei filters moet passeren. DSD converteert op een totaal andere manier dan PCM: het neemt de 1-bits pulsstroom van de digitale opname meteen op. Het is dus een 1-bit systeem maar met een zeer hoge bemonsteringsfrequentie van 2,8 MHz.

Elk kanaal op de SACD biedt een frequentiebereik van 100 kHz en een dynamisch bereik van 120 dB. Ter vergelijking: een cd heeft een frequentiebereik van 20 kHz en een dynamisch bereik van 96 dB.

CD compatibiliteit - de kracht van SACD

SACD schijfjes kunnen tot zes keer de hoeveelheid informatie bevatten van gewone cd's. Het Super Audio CD formaat is verkrijgbaar in drie verschillende variaties. De enkellaags en tweelaags SACD schijven bevatten resp. een of twee high density (HD) lagen. Een derde versie, de hybride SACD, beschikt over twee lagen: naast een stereosignaal van hoge kwaliteit, wordt er ook een multikanaalssignaal op de SACD geplaatst. Net zoals bij een cd kan er op beide lagen tot 74 minuten aan muziek opgeslagen worden. Voordeel van deze hybride SACD schijfjes is dat je ze ook op een gewone cd-speler kan afspelen. Daarmee is volledige compatibiliteit tussen Super Audio CD en CD formaten een feit.

 

Drie variaties van de SACD superaudio cd SA-CD superaudiocdspeler marantz verkoop dealerMeerkanaalsgeluid


Wat het luisteren naar SACD zo bijzonder maakt, is de meerkanaals geluidsweergave. Het meerkanaalsgeluid omringt de luisteraar volledig en zorgt voor een unieke geluidsbeleving. Via diverse luidsprekers komt het geluid van de muzikale bron zeer natuurgetrouw over.

 

Kopieerbeveiliging


Om illegaal kopiëren tegen te gaan zijn de SACD's voorzien van een watermerk. De aanbrenging van een watermerk op de SACD gebeurt via de Pit Signal Processing technologie. Wanneer dit watermerk ontbreekt, zal je de SACD niet kunnen afspelen in je SACD-speler.

 

Waar te koop?

 

Bij Frans Van Eeckhout - Stereo House - Iepersestraat 13 - 8800 Roeselare - 051/221891 - info@stereohouse.be - Bekijk hier de Marantz SA-CD-spelers.

 

Bron: www.elektro.be