0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Positioneren van home cinema speakers


2. Frontspeakers

 

Onder de meeste frontspeakers en standings voor frontspeakers kunt u spikes plaatsen. Dit zorgt ervoor dat vooral de bassen niet via de grond in contact komen met het meubilair in de kamer. Dit kan voor resonantie zorgen: trillende glazen, kasten en vervormde bassen. Deze spikes zorgen er ook voor dat de speaker goed vast op de grond staat. Spikes worden gebruik bij een ondergrond van tapijt. Als u een stenen ondergrond heeft, kunnen speciale rubberen pootjes bevestigd worden die hetzelfde effect hebben. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de rearspeakers (achterkant).

 

Spikes

 

Spikes voor speakers

 

De scherpe kant moet wel door het tapijt prikken. Let ook op: bij een houten vloer moeten de spikes natuurlijk niet IN de vloer gepeikt zijn, dan zou de spikes volledig zijn effect missen natuurlijk.

 

Positionering linkse en rechtse speaker

 

De linker en rechter frontspeaker worden natuurlijk links en rechts van uw scherm geplaatst. Het beste is een afstand tussen 0,5 m en 1 meter. Let erop dat wanneer de speakers niet magnetisch afgeschermd zijn er verkleuringen op de TV kunnen ontstaan als u de speakers dichter dan 0,5 meter van uw TV zet.

 

Afstand tot televisie van frontspeakers

 

De afstand van de frontspeakers tot uw televisie is bepalend voor de beeldgrootte van het geluid. Onderstaande tekening zal dit duidelijk maken. Wanneer de luidsprekers te dicht of te ver staan zal het geluid niet meer overeenkomen met de beeldgrootte.

 

Beeldgrootte geluid

 

De tweeters (hoge tonen) benaderen best uw oren binnen een straal van 10 graden. Wanneer u ver buiten dit gebied zit, zullend e hoge tonen te zwak klinken.

 

Vertikale hoek frontluidsprekers

 

Wanneer de frontspeakers te veel bas geven, kan men twee dingen doen. Plaats de luidspreker verder van de muur af.

 

Afstand van de luidspreker tot de muur

 

Veel speakers maken gebruik van een basreflexpoort. Deze kunt u vaak met een meegeleverde schuimvulling afsluiten. Dit verlaagt de geluidssterkte van de bassen.

 

Positionering van de centerspeaker

 

Zorg ervoor dat de tweeters van de centerspeaker ongeveer op gelijke hoogte van de tweeters van de linkse en rechtse speakers staan.

 

Positie centerspeaker

 

Het is noodzakelijk dat de tweeters precies op dezelfde hoogte staan, maar blijf toch redelijk anders zult u volgende probleem krijgen:

 

Positie van de centerspeaker

 

Plaats de centerspeaker ongeveer op oorhoogte, vaak boven de televisie of achter het projectiedoek, maar zeker niet te laag.

 

Positie centerspeaker

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "POSITIONEREN VAN HOME CINEMA SPEAKERS ":

  1. Inleiding
    Inwerking van de speakers - Surround opstelling
  2. Frontspeakers
    Positionering van de linker en rechter speakers - Positionering van de centerspeaker
  3. Rearspeakers
  4. Andere problemen
    Akoestische problemen - Kabels