0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werken luidsprekers ?

 

7. Luidsprekerbehuizingen: de basreflexkast

 

Teneinde de efficiëntie van de luidspreker minder aan te tasten, wordt dikwijls gebruik gemaakt van een zogenaamde basreflexkast. Hierbij wordt een opening aan de voorzijde voorzien waardoor golven van een bepaalde (lage) frequentie in staat zijn om in fase te combineren aan de voorzijde van de kast. Die opening zal men omkasten en zo ontstaat een "poort" waarin zich ook een luchtmassa bevindt.

 

Basreflexpoort
Bron: How Stuff Works

 

Het grote voordeel van het gebruik van basreflexkasten met poort is efficiëntie. Met hetzelfde vermogen kan men twee geluidsgolven produceren. Een nadeel is dat de geluidsreproductie niet zo precies meer is. Alhoewel, een team ingenieurs berekent alle soorten parameters heel precies om een zo perfect mogelijk geluid te kunnen produceren.

Er zijn talloze toepassingen op het basreflexprincipe. Een belangrijke toepassing ervan is de basreflex met passieve radiator. Dit is in feite een conus zonder magneet, noch spreekspoel (een passieve driver). De achterwaartse golven drukken nu tegen de achterwand van deze conus en deze zal zich net zoals de speaker in beweging zetten. Door allerlei paramteres van de passieve radiator juist te berekenen zal dit gebeuren binnen bepaalde (lage) frequentieband. Meer bas dus met minder vermogen. DIt type klankkast is meer efficiënt dan de gesloten klankkast en preciezer dan de gewone basreflexkast zoals hierboven.

 

Basreflex kast met passieve radiator
Bron: How Stuff Works

 

Dit waren slechts enkele van de mogelijke klankkasten die verkrijgbaar zijn. Er zijn talloze soorten speaker drivers en soorten klankkasten mogelijk.

Ga naar het volgende hoofdstuk

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

 

Inhoud "HOE WERKEN LUIDSPREKERS ?":

  1. Inleiding - wat is geluid ?
  2. Dissectie van een luidspreker
  3. Geluid maken: de spreekspoel en de permanente magneet
  4. Drivertypes
  5. Het scheidingsnetwerk
  6. Luidsprekerbehuizingen: de gesloten klankkast
  7. Luidsprekerbehuizingen: de basreflexkast
  8. Alternatieve speakerdesigns