0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Uw LP op CD zetten

 

2. Wat heb je nodig en hoe verbinden we alles ?

 

Ben je klaar om de sprong van het analoge naar het digitale tijdperk te maken ? Hier leggen we even uit wat je allemaal nodig hebt van materiaal.

 

Eerst en vooral heb je een geschikte geluidskaart nodig op je computer. Alle computers produceren wel geluid, maar de geluidskaart moet ook een ingang hebben om audio op te nemen. De meeste moderne PC's beschikken over een geluidskaart met audio-ingang. Ben je niet zeker? Kijk dan even aan de achterkant (of soms voorkant) van je computer. Zie je een blauwgekleurd poortje? Dat is de audio-ingang van je geluidskaart (zie afbeelding a hieronder).

 

Geluidskaart - van lp naar cd zetten

 

Om geluid van je platenspeler op te nemen, moet het audiosignaal eerst langs een speciale versterker passeren, een phonovoorversterker. Wie een technische bol heeft en geïnteresseerd is in de achtergrond kan dit artikel lezen over de phonovoorversterker.

Er zijn 3 manieren om de phonoversterker te krijgen en de platenspeler aan te sluiten. Kies er deze manier uit volgens het materiaal dat je in bezit hebt of eventueel kan lenen.

  1. Opnemen via een gewone hifi-versterker
    Haal je hifi-versterker van stal en kijk na op de achterkant of hij een "phono"-ingang heeft.

    Phono-ingang

    Sluit je platenspeler aan op de "phono"-ingang van de versterker. Let er op dat je rechts en links niet verwisseld. Er wordt meestal gewerkt met kleurencode (wit = links en rood = rechts). Let erop dat je de aardingskabel van de platenspeler ook aansluit. Vergeet vooral niet de keuzeschakelaar van uw versterker op PHONO te zetten. Luister als test naar uw luidsprekers of de platenspeler goed aangesloten is.
    Hierna zijn er twee manieren om het audiosignaal uit de versterker naar de ingang van de geluidskaart te laten gaan:
    1. Via de REC OUT
      Kijk of je op de achterkant van de versterker een uitgang vindt met de naam "rec out". Dat is een rechtstreekse uitgang waarop het audiosignaal terecht komt dat u aan het afspelen bent. Verbind die uitgang met de audio-ingang van je harde schijf. Je zal hiervoor wel een verloopstekkertje nodig hebben om de twee kanalen samen te voegen (zie afbeelding b op de bovenstaande figuur van de geluidskaart).
      In plaats van een verloopstekker kan je ook een conversiekabel gebruiken die twee gewone "cinch"-aansluitingen omzet naar mini-jack (de 3,5 mm plug van je geluidskaart). Hieronder zie je zo'n kabel.

      Overgang cinch naar mini-jack

      Alle benodigde kabels zijn te koop bij Stereo House - Frans Van Eeckhout.
    2. Via de koptelefoonuitgang
      De eerste oplossing is de beste alleszins. Als alternatief kan je op de versterker ook de uitgang van de hoofdtelefoon met de audio-ingang van je pc-geluidskaart verbinden (zie afbeelding c op de grote figuur hierboven). Ook hiervoor heb je een speciale conversiekabel nodig.
      Let wel op dat je het volume op de versterker niet loeihard zet, anders krijg je gegarandeerd vervormingen van het geluid en kan je geluidskaart de geest geven. Zet het volume op een normaal luisternieveau en verander het daarna niet meer. Dit laatste probleem van het geluidsniveau heb je niet indien je de eerste oplossing gebruikt met "rec out". De volumeknop heeft geen invloed op het geluidsniveau van de "rec out"-uitgang.
  2. Opnemen via een mengpaneel
    Hetzelfde principe als dat van de "rec out" bij een hifi-versterker kan gebruikt worden met een gewoon simpel mengpaneel. JB Systems heeft al heel goedkope mengpanelen in hun gamma. Je kan er ook eventueel eentje huren bij Stereo House - Frans Van Eeckhout.
    Sluit de platenspeler aan op de phono-ingang van het mengpaneel en verbind de de "rec out" of de gewone uitgang van het mengpaneel aan op de audio-ingang van de geluidskaart. Ook hier zal je de speciale kabeltjes of hulpstukjes nodig hebben waar we hierboven over gesproken hebben.
    Let wel op dat je de fader (schuifregelaar) van de phono-ingang volledig open zet en er daarna niet meer aankomt. De gain (voorversterker = draaiknop die zich meestal bovenaan het kanaal bevindt) draai je open tot het signaal net niet "in het rood" gaat. Dit kan je meestal zien op de aanwezige meter (meestal LED-jes) van het mengpaneel. Indien je de "rec out"- kan gebruiken mag je het master-volume veranderen gedurende de opname-sessie, dat heeft geen invloed op het geluidsniveau van de "rec out"-uitgang. Indien je de gewone uitgang van het mengpaneel gebruikt, zet dan de masterfader op een gewoon luisterniveau.
  3. Opnemen via speciale hardware
    Het is best te begrijpen dat je al die patati en patata met die kabels niet niet zitten. Als je van plan bent om je hele collectie zo eenvoudig mogelijk te digitaliseren, kan je een beroep doen op de Terratec Phono PreAmp Studio USB. Dit apparaat vervangt je versterker én je geluidskaart en heeft een speciaal aangepaste ingang voor platenspelers. De Phono PreAmp Studio plug je in een USB-poort. En dan sluit je de platenspeler rechstreeks op het apparaat aan. Je analoge platenmuziek wordt op je harde schijf bewaard en met de bijgeleverde restauratiesoftware kan je de opname zuiveren van alle storingen. De Terratec Phono PreAmp Studio USB kost ongeveer € 100. De andere bovenstaande oplossingen zijn GRATIS indien je over het nodige materiaal beschikt. De speciale kabeltjes kosten misschien een paar honderd Belgische oude franken.

    Terractec Phono PreAmp Studio USB

Met al die toestellen en kabels zou je bijna je computer vergeten. Audio opnemen met een oude, gedateerde PC is niet aan te raden. Zorg minimum voor een 1 GHz-processor, 128 MB RAM geheugen en een grote harde schijf om moeiteloos te bewaren. Wanneer je audio gaat opnemen op je harde schijf, gaat de megabyte-teller moeiteloos de hoogte in. Een harde schijf met minstens 10 GB aan vrije ruimte is toch aan te raden.

 

Zorg ervoor dat je platen proper zijn! En hou ze in aanslag: in het volgende hoofdstuk kunnen we aan de slag !

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

Inhoud "UW LP OP CD ZETTEN":

  1. Inleiding
  2. Wat heb je nodig en hoe verbinden we alles ?
  3. Hoe ga je concreet te werk ?
  4. Een voorbeeld: Nero Soundtrax