0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

LCD : werking

 

2. Werking LCD

 

LCD TFT liquid cristal display werking verkoop elektrodes transistor pixel pixels backlight opbouw

 

LCD liquid cristal display TFT polarisator glas backlight werking opbouw filter LCD-tv LCD-scherm

 

Het beeld wordt gevormd door een reeks van 'lichtschakelaars'. Bepaalde vloeibare kristallen (LCD) vertonen speciale eigenschappen.

 

Optische eigenschap: de kristallen geven het licht een polarisatie volgens hun eigen ligging.

Elektrische eigenschap: de kristallen richten zich evenwijdig met elkaar bij een voldoend groot elektrisch veld, anders proberen ze zo goed mogelijk de richting van de buren te volgen.

 

Door een speciale behandeling van de glasplaten (rubbing) waartussen de vloeibare kristallen zich bevinden, zullen de kristallen zich richten naar de voorkeursrichting van de plaat. De richting van de ene plaat staat loodrecht op die van de andere plaat. Doordat de kristallen zich ook richten naar hun buur, zal er een spiraalvorm ontstaan van de ene plaat naar de andere. Ook het licht dat door deze kristallen gaat, zal een draaiing van 90° ondergaan.

 

Indien we de platen op een geleidende laag aanbrengen en hier een spanning over plaatsen, zullen de kristallen zich echter allen op één lijn plaatsen, waardoor er geen draaiing meer optreedt. Door de spanning op die platen te regelen, kunnen we dus ook de polarisatie van het licht beïnvloeden.

 

Het licht komt aan één kant de LCD binnen, en wordt gestuurd volgens één polarisatierichting. Indien dit gepolariseerde licht door een polarisatiefilter moet, dan zal enkel het licht met de juiste polarisatie erdoor geraken. Door het beïnvloeden van de spanning over het kristal kunnen we dus ook het doorlaten van het licht beïnvloeden. Het LCD-scherm zal zelf geen licht uitstralen, zoals we wel weten van bij een horloge. Door achter de display een lichtbron aan te brengen, kunnen we wel beelden zien: back-lit. Kleuren bekomt men door bij iedere optische schakelaar een rood, groen of blauw filtertje aan te brengen.

 

LCD werking verkoop panasonic vloeibare kristallen polarisator werking licht scherm plat vlak platte vlakke

 

LCD werking liquid cristal display LCDscherm LCDtelevisie LCDTV

 

LCD werking verkoop

 

LCD opbouw werking liquid cristal display verkoop panasonic marantz

 

LCD liquid cristal display scherm LCDscherm LCDtelevisie LCDtv verkoop

 

LCD werking opbouw verkoop roeselare west-vlaanderen philips

 

Kort samengevat:

 

Een LCD bestaat uit 2 glazen platen (polarisators) met vloeibare kristallen tussen. Erachter is een backlight. Verder is er nog een TFT-paneel en een kleurfilter. Door de spanning tussen die twee glazen platen te regelen kunnen we de lichtdoorlaat regelen. We hebben dus geen systeem met subframes nodig zoals bij PDP's. Navolgens het potentiaalverschil gaan die vloeibare kristallen licht doorlaten of niet. De vloeibare kristallen draaien zich tussen het TFT-glas en het kleurfilterglas. Er bestaan twee soorten LCD's. Er zijn er dit alle licht doorlaten bij een potentiaalverschil van 0 V. Meer spanning betekent dan minder lichtdoorlaat. Er zijn er die geen licht doorlaten bij 0 V. Meer spanning betekent dan meer licht.

TFT-glas (Thin Film Transistor) heeft zoveel TFT's als het aantal dots. Het aantal kleurfiltertjes is ook gelijk aan het aantal dots.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud : "LCD werking"

  1. Inleiding
  2. Werking
  3. Segment versus matrix display
  4. Passieve en actieve matrix LCD's (PMLCD - AMLCD)
  5. Structuur van een kleuren TFT LCD-scherm
  6. De vertikale structuur van een kleuren TFT LCD-scherm
  7. LCD en kleur