0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Koop ze terwijl we ze hebben

 

Tekst door Paul I. (vertaald van: www.stereophile.com)

 

Ik bezit een universele speler en heb een fatsoenlijke collectie SACD's en DVD-A's, bijna allemaal rock. Hoewel ik voor de ernstige luisteraar van klassieke muziek niet kan spreken, geloof ik wel dat ik de meerderheid van rockluisteraars kan vertegenwoordigen.

 

De meeste SACD's en DVD-A's bieden misschien niet het laatste nieuwe in concertzaal-realisme, maar ze zijn zeker het leukste wat ik de laatste jaren uit mijn audiosysteem gekregen heb. Een groot deel van de pret komt door de meerkanaalsvoorstelling. Nee, het is geen realiteit, maar niets is dat eigenlijk op een rockopname.

Niettemin brengen de platenmaatschappijen nu en dan een ware winnaar op de markt. Luister even goed naar de meerkanaalsplaten van Pink Floyd, Chicago, REM, Fleetwood Mac, The Who en Elton John. Ik ben opgegroeid met die muziek. Ik heb ze allemaal gehad op vinyl en op CD. En zonder enige twijfel bieden SACD en DVD-A de beste weergave van deze meesterwerken. En het wat leuk om naar te luisteren! Uw nekharen staan recht wanneer die oude quadrofonische versie van Billion Dollar Babies van Alice Cooper u overspoelt.

 

Wat? Volledig toegewijd aan twee kanalen? Wel, als het zo moet zijn, zij het zo. Zelfs als 2-kanaals uw specialiteit is, zou het toch moeilijk zijn om de beste SACD stereo-uitgaves van Parsons, Dylan, Peter Gabriel of de Stones te verbeteren. Je kan een fortuin besteden aan een hoge kwaliteits analoge setup van uw installatie en misschien nog meer tijd en geld aan het vinden van de vinyls. Maar ik denk dat je uiteindelijk toch tot de conclusie zal komen dat SACD echt een stap voorwaarts is in de audio-evolutie en dat ieder extra voordeel dat je momenteel toeschrijft aan vinyl onbelangrijk is en de inspanning niet waard is.

 

In sommige tijdschriften is te lezen dat SACD en DVD-A al aan het sterven is, maar als ik naar de muziekwinkels ga, zie ik toch dat vinyls meer aan het sterven zijn dan SACD en DVD-A. Ik zie altijd de nieuwe releases. Multikanaals zal blijven, in deze of een andere vorm. Zelfs moesten deze formaten verdwijnen, zal er snel een nieuw multikanaalsformaat verschijnen.

Vroeg of laat moeten we deze technologie omhelzen. Geef het een poging en moedig het aan, opdat we niet allemaal zouden terecht komen in het luisteren naar lage-kwalititeits MP3's op onze iPods terwijl we de goede oude dagen herinneren toen TV's nog niet plat waren.

 

 

Reacties van lezers:

Ik heb zelf een Sony SACD-speler mét aangepaste versterker én luidsprekers die het fréquentiebereik aankunnen.
En inderdaad, kippenvel komt er zeker aan te pas als de mensen in de geluidsstudio hun werk hebben gedaan.
Je moet het horen voor je het kan geloven, dat is zeker.  Eén opmerking echter...  Vergelijk mp3 NIET met het AAC formaat dat Apple gebruikt voor zijn Ipod.  Het AAC formaat is pure kwaliteit...  Je moet het horen voor je het kan geloven...

 

 

 

 

 

Weet u een leuk onderwerp voor een soapbox ? Laat het ons weten!