0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Uw eerste film: inleiding tot de videotaal

 

7. De videomontage

 

De montage van uw beelden bestaat uit verschillende stappen.

 

De eerste stap is het onverbiddelijk opruimen vand e mislukte stukken, de chaotische, de vervelende shots. markeer het begin en het einde van te lange shots. Indien u met acteurs hebt gewerkt, markeer dan de beste versie van elk shot. Neem potlood en papier en noteer wat u allemaal wil bewaren. Noteer ook in welke volgorde u de shots wil monteren. Markeer bv. het tussenhot dat u kan helpen bij een te verwachten "moeilijke" overgang.

 

Tracht alle shots te bekijken er de inhoud van te onthouden. Wanneer u bepaalde shots monteert zal het einde van het ene niet altijd goed aansluiten op het begin van het volgende. Daarnetegen kan het best zijn dat u een probleemloze overgang kan maken door het tweede shot iets later te laten beginnen. U moet dus de bewegingen, de gebaren, de opnamegroottes, bepaalde blikken,... in uw geheugfen opslaan zodat u uw shots kan samenvoegen door ieder shot te "cutten" op het punt waar het het best aansluit op het andere.

 

Een woord over ritme. Dit wordt voornamelijk bepaald door de wisseling van opnamegroottes en shotlengtes. Meestal blijft een beginshot waarin veel informatie zit (een long shot) langer op het scherm dan een shot waarin we slechts één zaak moeten bekijken (een close up bv.). Ritme geven aan de montage bestaat in het goochelen met langere en kortere shots en het spelen met wisseling of de evolutie van de opnamegroottes. Niets is vervelender dan een montage waarin alle shots dezelfde opnamegrootte - meestal long shots - en ongeveer dezelfde duur hebben.

 

"Cutten" is een van de belangrijkste activiteiten van een videast !

Tijdens de montage moet u spelen met de beelden. Denk bij de opname goed na wat u tijdens de montage wil doen en dan is het halve werk al gedaan.

 

Nog een tip: maak niet zoveel gebruik van alle speciale toeters en bellen die een software-videomontageprogramma te bieden heeft. Tussen iedere beeld een speciale overgang is echt niet nodig en werkt bovendien storend. De kijker zal meer aandacht hebben voor de overgangen en voor de inhoud van uw beeld zelf. Gebruik gewoon harde overgangen of eventueel een zachte overgang voor een bepaald effect dat u wil bereiken.

 

Nog een laatste raad: hou het kort. Terwijl u filmt, wordt u dikwijls meegesleept door de actie. dat resulteert soms in eindeloze videobanden waarin, hoe gek dat ook mag klinken, niets gebeurt. Kies zeer doordacht bij de opname uw beelden. Veel familieleden ergeren zich bij het bekijken van uw twee uur durende film van uw 3-daagse trip naar Londen. Een film van vijftien minuten zou hetzelfde kunnen vertelen.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

 

 

Inhoud "UW EERSTE FILM: Inleiding tot de videotaal ":

 1. Inleiding: de eerste verleiding
 2. Welk onderwerp ?
 3. Het scenario
  Alvorens het verhaal op te bouwen - Een scenario opbouwen - Een scenario onderverdelen... - ... en reconstrueren
 4. De videotaal (deel 1)
  Het shot - De scène - De sequentie - De opnamegroottes - De camerahoeken - De camerabewegingen - De zoom - Het vaste camerastandpunt
 5. De videotaal (deel 2)
  De indeling van het beeld - Het geluid
 6. De montage voorzien
  De continuïteit van richting - De continuïteit van beweging - De continuïteit van kijkrichting - Shot/tegenshot
 7. De montage
 8. Een creatieve videocamera
 9. Tot besluit

Bron: Panasonic