0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Discs of downloads ?

 

Zal de toekomst van audiodistributie gedomineerd worden door discs zoals de CD's en DVD's of door downloads? Of zullen we altijd de twee naast elkaar hebben?

Audiofielen zullen u er vaak op wijzen dat mensen jagers/verzamelaars zijn en dat we graag stapels dingen verzamelen. Het is beter dat we die dingen kunnen zien en liefhebben. Om die reden zullen er altijd discs zijn of een fysisch audio-object om te kopen en op te stapelen. Dat zeggen audiofielen.

 

Als u echter met muziekfans, met harde schijven volgepropt met liedjes, praat, zult u zien dat ze ook de neiging hebben om te tonen dat ze jagers/verzamelaars zijn maar ze zullen benadrukken dat ze dat kunnen zonder discs. Ze schatten zichzelf hoger en meer efficient in dan de originele jagers/verzamelaars omdat ze heel snel duizenden liedjes kunnen krijgen (al dan niet legaal) en kunnen bewegen op hun harde schijf.

 

Natuurlijk is het ook een kwestie van de kwaliteit. De platenmaatschappijen zouden natuurlijk graag blijven discs verkopen. Ze kunnen de hedendaagse downloads overtroeven met hogere-resolutie audio en erbij passende extra's. Dit maakt de audiofielen gelukkig en dat is waarschijnlijk ook de betekenis achter de DualDisc met de muziekindustrie die vecht tegen de downloaddrang door meer bits te proppen op een fysisch object dat niet zo gemakkelijk meer te downloaden is.

 

Maar handelsbelangen zijn grappig. Soms is een machtige technologie het enige wat nodig is om gebruikers te laten overstappen van het ene platform naar het andere. Terwijl DualDisc is een machtige technologie is om plastieken opnames en disc-spelers aantrekkelijk te houden, werkt breedband (samen met harde schijven, iTunes en iPod) hard om discverzamelaars in downloadjunkies te veranderen.

 

Vorig jaar was een belangrijk scharnierpunt wereldwijd in het breedbandgebruik.

Volgens recente gegevens van de marktanalysten van Ipsos-Insight groeide het aantal breedbandinternetters in 2004 met maar liefst 24 %. Volgens die onderzoekers surft slechts nog één derde van de internetters via smalband! In Amerika had in 2004 zes op de tien internetters snel Internet door een of andere vorm van hoge snelheidsverbinding. Die hoogste stijgers vorig jaar waren echter Frankrijk (59 %), stedelijk Brazilië (50 %) en Engeland (45 %). En breedband zal ook in 2005 en de jaren erna zeker sterk groeien. Naast kabel, DSL, ISDN,... komt ook draadloos Internet razendsnel opzetten.

 

De vraag voor de muziekliefhebbers zal in de toekomst meer en meer zijn: als u uiteindelijk een bepaalde plaat kan kopen of downloaden in dezelfde kwaliteit, wat zou u dan kiezen?

 

 

Reacties van lezers:

Het is een belangwekkend onderwerp zonder voorspelbare uitkomst. Zelf kocht ik 1 cd met I-tunes omdat geen enkele winkel deze cd kon of wou bestellen. De download wereld profiteert van de teloorgang van goede muziekwinkels. Vermoedelijk zullen grote platenmaatschappijen het (uiteraard legale) downloaden promoten; geen dure winkels, logistiek en transport. Dit zal leiden tot een verdere vervlakking van de algemene muziekkennis bij het 'grote publiek'.

 

Een positief ingestelde muziekfan, het maakt helemaal niet uit of deze modern of eerder conservatief ingesteld is, koopt vinyl of cd (met inbegrip van alle gangbare formaten).

Een praktisch voorbeeld: een tijd geleden zocht ik in opdracht van een kameraad de cd van Michael bubblé, welke nergens te vinden was. Op zijn website kon ik met I-tunes deze cd per liedje downloaden en dat op het eerste zicht vrij goedkoop nl. 99 eurocent per nummer. De complete cd stond voor 10 euro op mijn pc, reken nog 1 euro extra om het op een cd te branden. Voor 11 euro kocht ik dus een cd zonder hoesje, zonder enige uitleg en dus ook zonder enig karakter. De kwaliteit van de klank is goed genoeg voor de auto en een goedkope hifi installatie, maar op een zorgvuldig sa mengestelde 'muziek' installatie valt het hopeloos door de mand.

 

Op lange termijn zie ik beide werelden elkaar aanvullen, beiden hebben troeven en gebreken. Geef mij maar de gewone winkel met iemand aan de toog die van muziek houdt en zijn of haar vak kent.

Liefst cd's...

Mijn voorkeur gaat uit naar discs en dit om twee redenen:

  1. De kwaliteit van downloads is niet altijd gegarandeerd.  Vaak moet je heel lang zoeken om van een bepaald nummer een download te vinden die kwaliteitsvol is.  Downloads komen ook pas op het net te staan nadat de disc in de winkels verkrijgbaar is.  Met name voor DJ's kan dit vervelend zijn; gezien zij toch steeds de meest recente nummers willen hebben;
  2. In sommige gevallen ben ik wel te vinden voor een download. Hoe vaak komt het niet voor dat je op zoek bent naar een nummer van een bepaalde artiest, maar dat je geen geld wil uitgeven aan zijn/haar volledige album of singel.  Dan kan een download via internet de oplossing bieden: je vindt het nummer wat je zoekt zonder meer, vaak (én in vele gevallen) gratis en de soms mindere kwaliteit neem je er dan graag bij. 

Mijn voorkeur gaat eveneens uit naar CD's. Maar doordat CD's zo duur zijn en je gemakkelijk aan mp3's en ander kan raken die meestal van mindere kwaliteit zijn maar het toch doen, ben ik genoodzaakt om mp3's af te halen van het net. Het is tevens gemakkelijk om ze dan direct op mijn mp3-speler te plaatsen. Dus, eigenlijk zou ik liefst CD's kopen maar verlaag dan aub de prijzen van Cd's.

Zolang de downloads van mindere kwaliteit aangeboden worden zal ik deze enkel en alleen gebruiken voor huishoudelijk gebruik.

 

Ik heb al voorgehad dat er door uitéénlopende redenen bugs in mijn gedownload mp3-bestand zaten, niet echt bevorderlijk voor het luisterplezier. Als je er dan nog moet voor betalen, vind ik dat ze maar de kwaliteit van 'cd' moeten kunnen garanderen.

 

Ik zal nog lang cd's blijven kopen en occasioneel een muziekstukje downloaden om voor te beluisteren en daarna de cd te kopen.

Als muziekliefhebber geef ik de voorkeur aan cd of vinyl. Een MP3-tje downloaden zit er altijd wel in, maar meestal na een volgend bezoek aan de platenboer steekt de cd of vinyl-plaat ook in mijn collectie. OK, het kost enorm veel geld alle muziek te kopen en zeker als student is het niet altijd gemakkelijk. Desondanks blijf ik muziek kopen. Een cd of vinylplaat in een collectie heeft een 'waarde', een MP3-tje niet .

Hmmjah. ik moet eerlijk zijn: sinds ik goede manieren heb gevonden om te downloaden koop ik eigenlijk nog maar weinig cd's, en als ik er al een koop dan is dat omdat ik 'm al gedownload heb en de desbetreffende cd magistraal vind en me schuldig voel dat ik 'm niet gewoon origineel heb.

Wat ik in deze discussie een beetje mis is dat niemand aangeeft dat je muziek kunt downloaden in verschillende kwaliteitsvormen. Tuurlijk hoor je verschil tussen een reguliere cd en een mp3 op 128 Kb, maar een EAC-lame rip is kwalitatief al goed, om nog maar te zwijgen over de lossless-formaten; dan heb je de cd zonder verlies van kwaliteit ; je mist dan alleen het hoesje en een gerust geweten.

En door te downloaden kun je veel, heel veel, nieuwe muziek beluisteren zonder spijt te krijgen. Ik heb voor mijn downloadperiode vaak genoeg gehad dat de cd's die ik voor de volle mep gekocht heb eigenlijk miskopen waren, omdat ze in de platenzaak wel leuk klinken, maar na 5 luisterbeurten toch veel te saai zijn; ik kocht so wie so alleen cd's die in de opruiming lagen en die ik al kende.

 

 

 

 

Weet u een leuk onderwerp voor een soapbox ? Laat het ons weten!