0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt de DVD ?


3. Hoe worden gegevens opgeslagen op een DVD?

 

DVD zijn even groot en dik als een CD en worden ook op dezelfde manier gefabriceerd. Net als op een CD is de informatie op een DVD opgeslagen in de vorm van putjes en bultjes op de verschillende sporen.

 

Een DVD is gemaakt uit verschillende lagen plastiek, allemaal ongeveer 1,2 mm dik. Iedere laag is gemaakt uit polycarbonaat. Via een bepaald proces bekomt één lange spiraal van allemaal putjes en bultjes. Later hierover meer. Een dat polycarbonaat zijn vorm heeft, wordt daar een dunne reflectieve laag over gespoten. Voor de binnenste lagen zal men daarvoor aluminium gebruiken. Voor de buitenste lagen zal men daarvoor een half reflecterende gouden laag gebruiken om de laser die moet lezen toe te laten de binnenste lagen ook te lezen. Eens alle lagen gemaakt zijn, worden deze samen geperst en komt daar nog een heel dunne beschermlaag op.

 

Men kan hiermee 4 verschillende soorten DVD's maken:

Bij een dubbelzijdige DVD zal men geen label aanbregen op het leesbaar gedeelte, maar wel op dat klein beetje plastiek in het midden.

 

Zoals gezegd vormen al de kleine putjes een lange spiraal data op de schijf.

 

DVD

 

Dat spiraalvormig spoor begint in het midden en draait zo naar de buitenkant als op de tekening hierboven. De datasporen zijn verschrikkelijk dun: twee opeenvolgende tracks of sporen liggen slechts 740 nm (nanometer) uit elkaar. De bultjes waaruit de track bestaat zijn elk 320 nm breed, minstens 400 nm lang en 120 nm hoog.

 

putjes en bultjes op een DVD-schijf

 

Je zal dikwijls ook lezen over 'bumps' op een DVD-schijf ipv over 'pits', dit is omdat ze putjes lijken in het aluminium, maar van de lees-zijde bekeken zijn het eigenlijk 'bumps'. De microscopische afmetingen van de 'pits' maken de track op een DVD superlang: als men de hele data track van een DVD-schijf haalt, en deze op één lijn legt, zou deze bijna 14 (!!) km lang zijn... DVD's verhogen het aantal pits door zowel de grootte van de pits als de track pitch (de afstand tussen 2 opeenvolgende tracks) te verkleinen. Dankzij die hogere densiteit en het gebruik maken van multilayers of meerlagen kan er dus veel meer info op een DVD dan op een gewone CD. Met heeft voor DVD's ook een ingenieuzer systeem gevonden voor foutcorrectie en ook hier spaart men dus ruimte op zo'n DVD-disc.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

 

Inhoud "HOE WERKT EEN DVD ?:

  1. Inleiding
  2. Basis en voordelen van een DVD
  3. Hoe worden gegevens opgeslagen op een DVD?
  4. Het DVD videoformaat
  5. Het geluid op een DVD
  6. De DVD-speler
  7. De uitgangen van een DVD-speler
  8. Modellen